Предимства и недостатъци на керамичните ножове

Днес ще ви занимая с предимствата и недостатъците на керамичните ножове. Мнозина от вас предполагам са чували за тях и са наясно с някои от техните предимства и недостатъци, но днес ще се опитам да обобщя всичко онова, което сте чули или не сте чули за тях досега.

Що е то?

Керамичните ножове са сравнително нов продукт на Българсия пазар. Те са изработени от керамичен материал, съдържащ циркониев диоксид (Zr02) и като цяло се водят за най-острите ножове за рязане. В България могат да се намерят продуктите на Kyocera (www.kyocera.com), чиито представители за България са „Ню Вижън Бутик” ЕООД (http://www.nvb-bg.com). За момента продуктите на Kyocera могат да се намерят в ЦУМ, CCS и Технополис.

Kyocera Ceramic Knives

Предимства

1) Здравина
Едно от най-забележителните предимства на керамичните ножове е тяхната здравина. Това са едни от най-здравите ножове, които може да си купите. Само диамантът е по-остър от сплавта на керамичните ножове. Те са по-здрави дори и от стоманата, съответно са също така и по-остри от стоманените ножове.

2) Тегло
Изключително леки ножове – тежат наполовина на стандартните ножове. С лекота ще режете и няма да усещате тежестта на керамичния нож.

3) Издръжливост
Керамичните ножове са много издръжливи. Не се затъпяват бързо, а в сравнение със стоманените си събратя, не е необходимо да се заточват с години. Освен това керамичните ножове не ръждясват.

4) Не се оцветяват
Друго предимство на керамичните ножове е, че те не се зацапват и по тях не се образуват петна. Някои храни съдържат киселини, които могат да обезцветят нормалните ножове, но при керамичните това не може да се случи.

5) Химически инертни
Керамичните ножове са химически инертни. Това означава, че тези ножове не придават метален вкус на храната за разлика от обикновените стоманени ножове. Повърхността на керамичните ножове не допуска развитието на бактерии, което ги прави незаменими за хора, които страдат от определени алергии.

Недостатъци

1) Здравина
Въпреки че керамичните ножове са много по-здрави от стоманените, те не превъзхождат изцяло здравината на стоманените ножове. Керамичните ножове не са особено гъвкави, което означава че трябва да бъдете много внимателни когато ги използвате и съхранявате. Предният край на ножа може лесно да се отчупи ако го използвате по-грубо. Керамичните ножове могат също така лесно да се напукат или счупят ако ги използвате за притискане или извиване. Могат лесно да се счупят и ако ги изтървете на земята. Основното им предназначение е да режат храни, които не са замразени и в които няма кости.

2) Заточване
Необходимостта от заточване на керамичните ножове е значително по-малка за разлика от тази при стоманените ножове. Въпреки това сами няма как да наточите керамичен нож, тъй като се постига обратен ефект – затъпява се още повече. Необходимо е заточването от професионалист.

3) Цена
Цената е друг недостатък при керамичните ножове. Те са много по-скъпи от обикновените стоманени. Причината за високата им цена е, че материалът от който са направени е сравнително нов и труден за производство. Керамичните ножове се произвеждат в Азия, което допълнително ги оскъпява заради високите импортни такси.

4) Почистване
Едно от последните недостатъци на керамичните ножове е че не могат да се мият в съдомиялна машина, тъй като е възможно при досег с друг съд да се напука или увреди сплавта. One of the last disadvantages of ceramic knives is that you can’t put them in your dishwasher.

Керамичните ножове на Kyocera имат гаранция от 5 години, като при тях вероятността от напукване или счупване при изпускане на земя е много малка. В повечето случаи гаранцията им покрива отчупване на предния край. При нормални условия на употреба ножовете на Kyocera могат да издържат от 3 до 5 години без да се налага да се заточват. Керамичните ножове са идеални за рязане на плодове, зеленчуци или месо без кости.

Надявам се да съм ви била полезна с тази статия. Аз лично все още не съм си купила керамичен нож, но мисля да го направя в най-скоро време. Ще допълня статията след като си купя такъв. А тези от вас, които вече ползват ще се радвам да споделят впечатленията си! 🙂

Използвани материали:
link
link
link

Advertisements

~ by aerphis on May 26, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: